راهنمای دریافت شناسه کالای وارداتی (بخش اول)
شناسه کالای وارداتی؛ شناسه ای منحصربفردیست که به ازای خصیصه های موجود در محصول، طی فرآیندهای تجاری به محصولات تخصیص داده میشود.
به منظور دریافت شناسه کالای وارداتی، در سامانه جامع تجارت لازم است تا مراحل زیر را به ترتیب دنبال نماییم:
1- ورود به سامانه
پس از ثبتنام در سامانه جامع تجارت به آدرس اینترنتی www.ntsw.ir و بارگذاری صلاحیتها اقدام به اخذ شناسه کالا کنید.
برای ورود به سامانه جامع تجارت، از منو گزینه «ورود» را انتخاب نمایید، سپس نام کاربری (کد ملی)، کلمه عبور (رمز) و تصویر امنیتی را وارد نمایید.
تصویر1
نکته: برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ثبتنام و ورود به سامانه و اخذ نقش در جامع تجارت به بخش مستندات آموزش عمومی سامانه جامع تجارت مراجعه کنید.
2- تعیین نقش
در این مرحله نیاز است تا صلاحیت (نقش) مرتبط با ثبت کالای وارداتی را انتخاب کنید. در صورت داشتن کارت بازرگانی میتوانید اقدام به اخذ نقش بازرگان کنید.
پس از استعلام کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت، دسترسی کاربر برای ثبت «شناسه کالای وارداتی» در عملیات شناسه کالا ایجاد خواهد شد.
تصویر 2- لیست نقشهای سامانه جامع تجارت
3- ثبت کالای وارداتی
به ازای هر قلم کالای وارداتی یک شناسه کالا صادر میشود و در صورت ثبت اطلاعات توسط یک کاربر و صدور شناسه کالای متناظر، سایر کاربران نیز میتوانند از همان شناسه کالا استفاده کنند؛ لذا امکان اخذ شناسه کالای جدید برای آن کالا توسط سایر کاربران وجود ندارد.
جهت اخذ شناسه کالا وارداتی، پس از ورود به سامانه و انتخاب یکی از نقشهای بازرگان، در منو «شناسه کالا»، گزینه «فهرست کالاهای وارداتی» را انتخاب کنید. پس از باز شدن صفحه، گزینه «ثبت کالای جدید» را انتخاب کرده و وارد فرم ثبت اطلاعات کالا شوید.
تصویر 3 – فهرست کالاهای وارداتی
3-1 صفحه اول: انتخاب سرفصل
با انتخاب گزینهی ثبت کالای وارداتی در منوی سمت راست، صفحهای نمایش داده میشود که در آن گروههای کالایی مختلف قرار دارد.
همچنین میتوانید بر اساس کد و نام سرفصل، نامهای متناظر سرفصل، کد و شرح تعرفه، کد و شرح isic سرفصل کالایی مدنظر خود را جستجو و مشاهده کنید. (حالت پیشفرض جستجو بر اساس کد و شرح تعرفه است).
تصویر 4 – فرم ثبت کالای جدید، صفحه انتخاب سرفصل
3-2 صفحه دوم: کدهای بینالمللی
مرحله اول:
پس از انتخاب سرفصل کالایی، وارد مراحل تکمیل شناسنامه کالا خواهید شد.
در گام اول از تکمیل شناسنامه، کدهای بینالمللی کالا و تناظرات طبقهبندی از کاربر دریافت خواهد شد.
درصورتیکه از سوی کارگروه تخصصی هر گروه کالایی، الزام درج سایر کدهای تخصیصیافته به کالا برقرار شود، کاربر ملزم به واردکردن آن شناسه در این مرحله از ثبت اطلاعات کالا میشود.
از انواع شناسههای بینالمللی میتوان به GTIN[1] و VIN[2] نام برد.
درصورتیکه برای ثبت کالا الزام به ثبت این کدها نباشد یا بهصورت اختیاری باشد؛ میتوان با انتخاب گزینه «کالای فاقد شناسه» وارد مرحله بعدی شد.
در صورت اجباری بودن GTIN، قبل از انتخاب گزینهی مناسب، امکان عبور از این فیلد به کاربر داده نمیشود.
در صورت عدم آگاهی برای دریافت GTIN میبایست برای کالاهای وارداتی از شرکت تولیدکننده GTIN کالا را دریافت کرد و برای کالاهای تولید داخل از نماینده GS1[3] در ایران به آدرس GS1IR.org اقدام به دریافت کد GTIN متناظر کالا نمود.
تصویر5 – ثبت کدهای بینالمللی و تناظرات طبقهبندی
مرحله دوم:
در مرحله دوم از فرم کدهای بینالمللی، شما جایگاه کالای خود را در تناظرات بینالمللی مشخص میکنید. این کار کمک میکند تناظر بین طبقهبندیهای مختلف برای کالای شما بهدرستی برقرارشده و جایگاه کالای شما در هر یک از طبقهبندیها مشخص گردد.
طبقهبندیهایی که در این مرحله جهت انتخاب به کاربر نمایش داده خواهد شد، طبقهبندی HS، ISIC و CPC خواهد بود.
انتخاب طبقهبندی HS در همه گروههای کالایی الزامی میباشد، اما ممکن است دو طبقهبندی دیگر (ISIC و CPC) بر اساس تصمیم کارگروه تخصصی هر قلم کالا بهصورت اختیاری باشد و کاربر تنها در صورت تمایل میتواند آن را انتخاب نموده و یا از آن عبور نماید.
با توجه به تخصصی بودن انتخاب طبقهبندی مربوط به هر کالا، در این بخش تلاش شده است با محدود کردن گزینهها، انتخاب برای کاربر تسهیل شود و کاربر تنها بخشی از طبقهبندیهایی که به تصمیم کارگروه تخصصی مرتبط با هر کالا تشخیص دادهشده است را مشاهده خواهد کرد.
نکته: در صورت عدم مشاهده طبقهبندی متناسب با کالای موردنظر خود، میتوانید به دفاتر تخصصی مربوطه مراجعه و درخواست خود را جهت اضافه نمودن طبقهبندی جدید به هر سرفصل کالایی ارائه دهید.
3-3 صفحه سوم: فیلدهای اجباری
در دو گام بعدی، عناصر (فیلدهای) توصیفی کالا به کاربر نمایش دادهشده و در گروهها و کالاهای مختلف این عناصر متفاوت است.
عناصر توصیفی در دو نوع اجباری و اختیاری (تکمیلی) هستند. مقداردهی عناصر توصیفی اجباری «الزامی» است و مقداردهی عناصر توصیفی تکمیلی «اختیاری» میباشد.
مقادیر انتخابشده از این عناصر، شناسنامه کالای توصیفشده را تشکیل میدهند.
تصویر6 – فرم عناصر توصیفی اجباری کالا
در ابتدا صفحه «فیلدهای اجباری» به کاربر نمایش داده میشود.
جهت مقداردهی هر یک از عناصر توصیفی، کاربر میتوان به دو روش استفاده از مقادیر (ارزشهای) موجود یا درخواست مقدار جدید استفاده نماید. در ادامه نحوه مقداردهی عناصر توصیفی بهتفصیل آمده است.
با انتخاب گزینه ثبت / ویرایش یک صفحه جدید باز میشود که میتوانید مقدار موردنظر را از آن لیست انتخاب کرده و گزینه ثبت را انتخاب کنید.
تصویر 7 – انتخاب مقدار عنصر توصیفی
درصورتیکه قصد دارید مقداری را انتخاب کنید که در فهرست مشاهده نمیشود، با انتخاب گزینه (ارزش موردنظر در لیست وجود ندارد) مقدار پیشنهادی خود را به مدیریت سامانه ارسال نمایید.
در این حالت بایستی تا زمان بررسی مقدار پیشنهادی توسط کارشناس سیستمی صبر کنید تا در صورت تائید به (فهرست کالاهای وارداتی) شما اضافه شود. شناسنامه اظهارشده شما تا زمان بررسی مقادیر درخواستی جدید نهایی نشده و شناسه کالا متناظر صادر نمیشود.
در فرم درخواست ارزش جدید، میبایست شرح فارسی و لاتین مقدار مدنظر را وارد کرده و گزینه ثبت را انتخاب کنید.
تصویر8 – فرم درخواست ارزش جدید
باید توجه داشته باشید که ممکن است برای یک عنصر توصیفی، چندین فرمت برای ورود اطلاعات تعریفشده باشد؛ بهعنوانمثال برای واردکردن سایز چرخ در سرفصل دوچرخه غیر الکتریکی، میتوان از قالب عدد طبیعی یا قالب عدد اعشاری استفاده کرد.
تصویر 9-انتخاب قالب مناسب در زمان مقداردهی یا درخواست مقدار جدید
3-4 صفحه چهارم: فیلدهای اختیاری
بعد از کامل نمودن فیلدهای اجباری با انتخاب گزینه گام بعدی به صفحه «ویژگیهای تکمیلی» وارد میشوید.
دقت نمایید انتخاب این عناصر اختیاری است و شما در صورت تمایل میتوانید فیلدهای ارائهشده در صفحه ویژگیهای تکمیلی را به انتخاب و یا از تکمیل آن خودداری نموده و با انتخاب گزینه گام بعدی، از این مرحله عبور کنید.
3-5 صفحه پنجم: پیوست
با انتخاب گزینه گام بعدی، درصورتیکه کاربر بخواهد از کالای موردنظر خود مستنداتی ارائه دهد میتواند از طریق افزودن فایل این کار را انجام دهد.
بارگذاری اسناد پیوست بر اساس تصمیمات کارگروه تخصصی هر کالا، میتواند اختیاری یا اجباری باشد.
تصویر10- صفحه پیوست
با انتخاب گزینه افزودن فایل در صفحه پیوست، فرم انتخاب فایل پیوست نمایش دادهشده و میتوانید اقدام به بارگذاری تصاویر کالا، کاتالوگ محصول یا سایر اسناد با فرمت معین کنید.
تصویر11- فرم بارگذاری اسناد
3-6 تائید نهایی اطلاعات
در مرحله آخر، پیشنمایشی از عناصر انتخابشده بهصورت شناسنامه کالا نمایش داده میشود و کاربر میتواند در صورت نیاز به اصلاح، به عقب برگشته و اطلاعات را ویرایش کند و در صورت تائید، گزینه ثبت را انتخاب نماید.
تصویر- 12 پیشنمایش شناسه کالا
3-7 صدور شناسه کالا
پس از کلیک بر روی گزینه ثبت، در صورت عدم درخواست مقدار (ارزش) جدید، شناسنامه اظهارشده نهایی شده و شناسه کالا متناظر شناسنامه صادر میگردد.
جهت مشاهده شناسه کالا صادرشده و شناسنامه متناظر آن میتوان از گزینه فهرست کالاهای وارداتی به صفحه موردنظر منتقلشده و لیست شناسه کالاهای صادرشده را مشاهده نمود.
برای مشاهده و دریافت شناسنامه متناظر هر شناسه کالا، میتوان از گزینه کاتالوگ استفاده نمود و شناسنامه (کاتالوگ) کالا در صفحهنمایش داده خواهد شد.
تصویر13- شناسنامه (کاتالوگ) کالا
در شناسنامه نمایش دادهشده تصویر بارکد دوبعدی شناسه کالا نمایش داده خواهد شد و میتوانید اقدام به دانلود و نصب آن بر روی کالای خود کنید.
درصورتیکه در شناسنامه اظهارشده، درخواست مقدار جدیدی برای حداقل یکی از فیلدهای توصیفی داده شود، شناسنامه نهایی تبدیل به شناسه کالا نمیشود و باید کد درخواست دریافت شده در این مرحله را از طریق گزینه درخواستهای در گردش پیگیری شود.
[1] Global Trade Identification Number (GTIN)
[2] شماره شناسایی خودرو، (به انگلیسی: Vehicle Identification Number) (بهاختصار: VIN)
[3] GS1 يك مجمع بينالمللي غيرانتفاعي است كه از اجتماع سازمانهاي عضو در بيش از 100 كشور شکلگرفته است و هدف آن طراحي و پيادهسازي استانداردها و راهكارهاي جهاني بهمنظور بهبود كارايي و شفافيت زنجيره تأمین جهاني و در بين بخشهاي مختلف ميباشد.
كد شناسه كالا و خدمات ارائهشده این سازمان، تحت عنوان GTIN شناخته ميشود. این کد میتواند بنا به نیاز 8، 12، 13 یا 14 رقمی باشد. GTIN برای شناسایی نوع محصول در هر سطح بستهبندی به کار میرود. میتوان شناسه GTIN را به یک بارکد تبدیل کرد.
مطالعه بخش دوم مقاله “راهنمای دریافت شناسه کالای وارداتی“
جهت دریافت بروزترین مباحث در حوزه تجارت و بازرگانی، با تجاریار همراه باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
خلق شخصیت کاریزماتیک تاجر | نکاتی که قبل از ورود به بازرگانی باید بدانید
راهنمای ابطال درخواست تخصیص ارز
پس از ایجاد درخواست تخصیص ارز، این امکان وجود دارد تا در صورت صلاحدید درخواست تخصیص ارز را ابطال و به سامانه جامع ارزی بانک مرکزی ارسال کنید. توجه فرمایید تنها زمانی میتوانید درخواست تخصیص ارز را ابطال کنید که وضعیت آن «تخصیصیافته»، «آماده برای تخصیص» یا وضعیت فعالیت «اتمام» باشد.
راهنمای تعیین منشا ارز
تمام کالاهایی که بهصورت بانکی، بدون انتقال ارز ثبتشده باشند، باید در سامانه جامع تجارت اقدام به تعیین منشا ارز نموده و جهت ترخیص کالا، کد رهگیری اعلامیه تأمین ارز را دریافت نمایند.
راهنمای درخواست تخصیص ارز وارداتی (بخش دوم) – پایانی
در فرایند واردات رسمی کالا، بعد از نهایی شدن ثبت سفارش و جهت دریافت مجوز خرید ارز، بازرگان میبایست نسبت به ارائه درخواست تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت بپردازد.
راهنمای دریافت شناسه کالای وارداتی (بخش دوم) – پایانی
شناسه کالای وارداتی؛ شناسه ای منحصربفردیست که به ازای خصیصه های موجود در محصول، طی فرآیندهای تجاری به محصولات تخصیص داده میشود.
راهنمای دریافت شناسه کالای تولیدی (بخش دوم) – پایانی
شناسه کالای تولیدی؛ شناسه ای منحصربفردیست که به ازای خصیصه های موجود در محصول تولید شده، در سامانه های تجاری به محصولات تخصیص داده می شود.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی 🙏🙏