راهنمای تعیین منشا ارز
یکی از مراحل ترخیص کالا در مقررات تجارت، فرآیند تعیین منشا ارز است.
مراحل تعیین منشا ارز برای پروندههای بانکی، بدون انتقال ارز و غیر بانکی (ثبت آماری) با یکدیگر متفاوت هستند که در این مقاله آموزشی به تشریح آن ها خواهیم پرداخت؛
1-1 مراحل تعیین منشا ارز (پرونده بانکی)
گام اول – از منوی عملیات ارزی > تعیین منشا ارز > گزینه منشا ارز بانکی را انتخاب کنید.
گام دوم – پس از انتخاب شماره ثبت سفارش موردنظر، «ایجاد منشا ارزی جدید» را انتخاب کنید.
تصویر 2
نکته: اگر ثبت سفارش در وضعیت در حال ویرایش باشد، قابلرؤیت نخواهد بود.
در ادامه اگر با پیغام خطای «برای این کد هشترقمی گشایشی وجود ندارد» مواجه شدید، از بانک عامل درخواست کنید تا گشایش اعتبار ایجاد کنند.
تصویر 3
اگر با پیغام خطای «برای سند گشایش شما سند حمل قابلاستفاده وجود ندارد» مواجه شدید، از بانک عامل درخواست کنید تا سند حمل ثبت نماید.
نکته: درصورتیکه ثبت سفارش بهصورت حمل یکسره یا با حداقل اسناد نباشد و بانک عامل اسناد حمل مربوط به ثبت سفارش انتخابشده را در پرتال ارزی بارگذاری و تأیید نکرده باشد، پیغام خطای «برای سند گشایش شما سند حمل قابلاستفاده وجود ندارد.» نمایش داده میشود.
گام سوم – اگر برای پرونده سند حمل قابلاستفاده وجود داشته باشد و یا ثبت سفارش بهصورت حمل یکسره یا با حداقل اسناد باشد، سیستم با نمایش پیغام مربوطه اجازه ادامه فرآیند ثبت منشا ارز را میدهد.
در این مرحله با انتخاب گزینه «ایجاد منشا ارز»، وارد فرم ایجاد منشا ارز میشوید.
تصویر 5
گام چهارم – در این مرحله فرم ایجاد منشا ارز نمایش داده میشود. پس از انتخاب سند حمل مرتبط(پروندههای حمل یکسره و حداقل اسناد نیاز به انتخاب شماره سند ندارند)، اطلاعات آن نمایش داده میشود.
در قسمت شماره و تاریخ بارنامه مقادیر خواستهشده را وارد و سپس گزینه «افزودن به لیست» را انتخاب کنید، با انتخاب کالای موردنظر باید فیلدهای «وزن خالص»، «وزن ناخالص»، «تعداد/ مقدار» و «تعداد بستهبندی» کالا را تکمیل کنید.
توجه داشته باشید اطلاعات سایر فیلدها بهصورت خودکار تکمیل میشود و امکان تغییر آنها وجود ندارد.
تصویر 6
تصویر7
تصویر8
نکات:
- توجه داشته باشید که در این مرحله فقط میتوانید کالاهای موجود در ثبت سفارش خود را تا سقف تعداد،مبلغ و وزن اعلامشده در ثبت سفارش و برابر با سند حمل انتخابشده درج کنید.
- اگر کشور مبدأ حمل، مرز ورودی و گمرک مقصد در ثبت سفارش چند مورد انتخابشده و در جدول کشور مبدأ حمل، مرز ورودی و گمرک مقصد موارد نظر را انتخاب کنید.
- ثبت سفارشهایی که حمل یکسره یا حداقل اسناد هستند، مبلغ حمل را باید بهصورت دستی وارد کنند.
- کالاهایی که واحد اندازهگیری خط تولید هستند، مبلغ فوب را بهصورت دستی وارد نمایند.
- امکان ثبت بیش از یک بارنامه در این مرحله با تکرار عملیات بالا وجود دارد.
درصورتیکه ثبت سفارش حمل یکسره و یا حداقل اسناد باشد کد ساتا بدون نیاز به تأیید بانک عامل قابلمشاهده خواهد بود. در غیر این صورت، وضعیت منشا ارز ثبتشده در جدول منشا ارزهای بانکی «ارسالشده» خواهد شد و پس از تأیید منشا ارز از سوی بانک عامل، شماره ساتا در جدول درج میشود.
1-2 مراحل تعیین منشا ارز (پروندههای ثبت آماری)
گام اول – پس از اتمام مراحل ثبت آماری، جهت ترخیص کالا باید منشا ارز پرونده ثبت شود. از منوی عملیات ارزی > تعیین منشا ارز > منشا ارز ثبت آماری را انتخاب کنید.
گام دوم – با انتخاب شماره ثبت آماری موردنظر خود، گزینه «ایجاد منشا ارز جدید» را انتخاب کنید.
تصویر 10
گام سوم – پس از انتخاب ثبت آماری باید قلم منشا ارز خود را مشخص کنید. در ثبت آماری مرزنشین و پیلهوران قلم منشا ارز فقط از نوع «واردات-صادرات» میباشد.
در ثبت آماری کولهبری و ملوانی قلم منشا ارز میتواند از نوع «واردات-صادرات» یا «ارز با منشا خارجی» انتخاب شود. همچنین شما میتوانید یک یا چند قلم منشا ارز انتخاب کنید. در این مرحله باید نسبت به تکمیل فیلدهای ضروری مربوط قلم منشا اقدام کنید.
نکات:
- اگر قلم منشا ارز از نوع «واردات-صادرات» انتخابشده باشد باید شماره کوتاژ، سال ترخیص و گمرک مربوط به کوتاژ صادراتی وارد شود و اگر قلم منشا ارز از نوع «ارز با منشا خارجی» باشد تنها باید توضیحات مختصری از محل تأمین ارز ارائه شود.
- توجه داشته باشید که اگر این اطلاعات صحیح وارد نشود با خطا مواجه خواهید شد و امکان ثبت منشا ندارید. سپس شما باید نوع ارز و مبلغ ارزی موردنظر در این قلم منشا را ثبت کنید.
- درصورتیکه نوع ارز انتخابی شما غیر از نوع ارز ثبت آماری باشد، سیستم معادل آن را به ارز ثبت آماری محاسبه کرده و در کادر آبیرنگ به شما نشان خواهد داد.
- پس از تکمیل فیلدهای مربوط به قلم منشا ارز باید گزینه استعلام از بانک مرکزی را انتخاب کرده و منتظر پاسخ باشید.
تصویر 11
توجه داشته باشید که برای مرزنشینها و پیلهوران، کوتاژ ثبتشده باید متعلق به کاربر باشد و با کد ملی ثبتشده در گمرک مطابقت داشته باشد، در غیر این صورت با خطای «کد ملی صادرکننده با واردکننده یکسان نیست» مواجه خواهید شد.
همچنین کوتاژ مورداستفاده شما باید حداقل بهاندازه مبلغ ارزی ثبتشده، باقیمانده داشته باشد. در غیر این صورت با خطای «مجموع مبالغ مصارف بیشتر از سقف تعهد صادراتی میباشد» مواجه میشود.
در صورت تأیید قلم منشا ارز واردشده توسط بانک مرکزی، آن را در جدول پایین مشاهده خواهید کرد.
تصویر 12
توجه داشته باشید که مجموع مبالغ قلمهای منشا ارز اعلامشده باید برابر با «مبلغ کل» ثبت آماری شود.
بهعنوانمثال اگر «مبلغ کل» ثبت آماری شما 5000 دلار باشد، شما میتوانید از دو کوتاژ که مبلغ یکی از آنها 3200 دلار و دیگري 1800 دلار استفاده کنید. همانطور که مشاهده میکنید، مجموع اقلام منشا ارز برابر «مبلغ کل» یعنی 5000 دلار است.
اگر مجموع مبلغ قلم منشأها برابر با مبلغ ثبت آماری نباشد با خطای «مبلغ کل اقلام منشا باید در سقف منشا باشد» مواجه میشوید.
در خصوص شماره و تاریخ بارنامه ابتدا مقادیر خواستهشده را وارد کرده سپس گزینه «افزودن به لیست» را انتخاب کنید.
همچنین امکان ثبت بیش از یک بارنامه در این مرحله با تکرار عملیات بالا وجود دارد.
گام سوم – پس از تکمیل همه اطلاعات گزینه «ثبت و اتمام» را انتخاب و پاسخ بانک مرکزی را مشاهده نمایید.
در صورت تائید درخواست توسط بانک مرکزی در منوی اصلی منشا ارز ثبت آماری میتوانید منشا ارز ثبتشده به همراه شماره ساتا مربوط به آن را مشاهده کنید.
تصویر 14
1-3 مراحل تعیین منشا ارز (پروندههای بدون انتقال ارز)
گام اول- پس از دریافت شماره ثبت سفارش 8 رقمی بدون انتقال ارز باید تعیین منشا ارز ثبت شود. از منوی عملیات ارزی > تعیین منشا ارز > منشا ارز بدون انتقال ارز را انتخاب کنید.
تصویر 15
گام دوم- با انتخاب شماره ثبت سفارش موردنظر خود، «ایجاد منشا ارز جدید» را انتخاب کنید.
تصویر 16
گام سوم – در قسمت شماره و تاریخ بارنامه مقادیر خواستهشده را وارد نمایید سپس گزینه «افزودن به لیست» را انتخاب کنید، سپس با انتخاب کالای موردنظر باید فیلدهای «وزن خالص»، «وزن ناخالص»، «تعداد/ مقدار» و «تعداد بستهبندی» کالا را تکمیل نمایید.
تصویر17
نکات:
- توجه داشته باشید که در این مرحله فقط میتوانید کالاهای موجود در ثبت سفارش خود را تا سقف تعداد، مبلغ و وزن اعلامشده در ثبت سفارش و برابر با سند حمل انتخابشده درج کنید.
- امکان ثبت بیش از یک بارنامه، در این مرحله با تکرار عملیات بالا وجود دارد.
- اگر کشور مبدأ حمل، مرز ورودی و گمرک مقصد در ثبت سفارش چند مورد انتخابشده و در جدول کشور مبدأ حمل، مرز ورودی و گمرک مقصد موارد نظر را انتخاب کنید.
- کالاهایی که واحد اندازهگیری خط تولید هستند، مبلغ فوب را بهصورت دستی وارد نمایند.
گام چهارم – پس از تکمیل همه اطلاعات، گزینه «ارسال درخواست» را انتخاب کنید و پاسخ بانک مرکزی را مشاهده نمایید.
در صورت تائید درخواست توسط بانک مرکزی در منوی «اصلی منشا ارز بدون انتقال ارز» میتوانید منشا ارز ثبتشده به همراه شماره ساتا مربوط به آن را مشاهده کنید.
جهت دریافت بروزترین مباحث در حوزه تجارت و بازرگانی، با تجاریار همراه باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
خلق شخصیت کاریزماتیک تاجر | نکاتی که قبل از ورود به بازرگانی باید بدانید
راهنمای ابطال درخواست تخصیص ارز
پس از ایجاد درخواست تخصیص ارز، این امکان وجود دارد تا در صورت صلاحدید درخواست تخصیص ارز را ابطال و به سامانه جامع ارزی بانک مرکزی ارسال کنید. توجه فرمایید تنها زمانی میتوانید درخواست تخصیص ارز را ابطال کنید که وضعیت آن «تخصیصیافته»، «آماده برای تخصیص» یا وضعیت فعالیت «اتمام» باشد.
راهنمای درخواست تخصیص ارز وارداتی (بخش دوم) – پایانی
در فرایند واردات رسمی کالا، بعد از نهایی شدن ثبت سفارش و جهت دریافت مجوز خرید ارز، بازرگان میبایست نسبت به ارائه درخواست تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت بپردازد.
راهنمای دریافت شناسه کالای وارداتی (بخش دوم) – پایانی
شناسه کالای وارداتی؛ شناسه ای منحصربفردیست که به ازای خصیصه های موجود در محصول، طی فرآیندهای تجاری به محصولات تخصیص داده میشود.
راهنمای دریافت شناسه کالای تولیدی (بخش دوم) – پایانی
شناسه کالای تولیدی؛ شناسه ای منحصربفردیست که به ازای خصیصه های موجود در محصول تولید شده، در سامانه های تجاری به محصولات تخصیص داده می شود.
راهنمای درخواست تخصیص ارز وارداتی (بخش اول)
در فرایند واردات کالا، بعد از نهایی شدن ثبت سفارش و برای دریافت مجوز خرید ارز، بازرگان میبایست نسبت به ارائه درخواست تخصیص ارز وارداتی در سامانه جامع تجارت اقدام نماید.
دیدگاهتان را بنویسید