راهنمای درخواست تخصیص ارز وارداتی (بخش اول)
در فرایند واردات رسمی کالا، بعد از نهایی شدن ثبت سفارش و جهت دریافت مجوز خرید ارز، بازرگان میبایست نسبت به ارائه درخواست تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت بپردازد.
مقدمه
بازرگانان با مراجعه به بخش «مدیریت درخواست تخصیص ارز» در سامانه جامع تجارت، میتواند نسبت به ایجاد درخواست تخصیص ارز وارداتی و ارسال آن به سامانه جامع ارزی بانک مرکزی اقدام نماید. همچنین این امکان وجود دارد که ضمن مشاهده آخرین وضعیت هریک از درخواستها، فرایندهای متناسب مثل ویرایش، تجزیه و ابطال درخواستهای تخصیص ارز صورت گیرد.
در این مقاله به تشریح گامبهگام بخش ایجاد درخواست تخصیص ارز وارداتی در سامانه جامع تجارت خواهیم پرداخت.
گام اول
پس از ورود به حساب کاربری در سامانه جامع تجارت با انتخاب نقش بازرگان (حقیقی،حقوقی) یا نمایندگی بازرگان، در منوی سمت راست، عملیات ارزی، مدیریت عملیات ارزی بانکی گزینه «درخواست تخصیص ارز» را انتخاب کنید.
گام دوم
شماره ثبت سفارش مدنظر را در قسمت بالای صفحه وارد کرده سپس دکمه «ایجاد درخواست تخصیص ارز» را انتخاب کنید.
گام سوم
در مرحله اول، اطلاعات ثبتسفارش انتخابشده را مشاهده و بررسی کنید و با انتخاب گزینه «بعدی» وارد مرحله بعد شوید.
گام چهارم
در این مرحله باید اطلاعات درخواست تخصیص ارز خود را وارد کنید. شماره ثبت سفارش و ارز ثبت سفارش در بالای صفحه نمایش داده میشود. برای تکمیل سایر اطلاعات توجه کنید که گزینههای قابلانتخاب هریک از فیلدها متناسب با اطلاعات فیلدهای قبلی نمایش داده میشود؛ بنابراین باید فیلدها را به ترتیب زیر تکمیل کنید:
4-1 مبلغ درخواست به ارز ثبت سفارش
دراین فیلد مبلغ درخواست تخصیص ارز خود بر حسب ارز ثبت سفارش را وارد کنید. توجه کنید که مجموع مبلغ درخواستهای تخصیص ارز یک ثبت سفارش نمیتواند از مبلغ کل ثبت سفارش بیشتر شود.
4-2 ارز درخواست
در این فیلد نوع ارز تخصیص را مشخص کنید. این ارز میتواند با ارز ثبت سفارش متفاوت باشد. اگر تأمین ارز از منابع بانک مرکزی صورت گیرد، نوع ارز تأمین نمیتواند متفاوت با نوع ارز تخصیص باشد.
4-3 مبلغ درخواست
بعد از وارد کردن دو فیلد قبل، تکمیل این فیلد به صورت خودکار صورت میگیرد. این مقدار معادل مبلغ درخواست به ارز ثبت سفارش بر حسب ارز درخواست را مشخص میکند. توجه شود که این مقدار در زمان ایجاد درخواست به صورت موقت به نرخ روز محاسبه میشود و در زمان تأیید نهایی بانک مرکزی به نرخ همان روز (تاریخ تخصیص) قطعی میشود.
به عبارت دیگر مبلغ درخواست به ارز ثبت سفارش ثابت و برابر با مقداری که کاربر وارد کرده است، باقی میماند؛ اما در زمان تخصیص مبلغ درخواست مجدد محاسبه میشود.
4-4 نوع معامله
در این فیلد باید شیوه پرداخت به فروشنده خارجی خود را از بین این مقادیر مشخص کنید:
- پیشپرداخت: همان حواله ارزی است که در آن پرداخت وجه به فروشنده پیش از دریافت اسناد حمل صورت میگیرد.
- حسابباز: به این معنی است که پرداخت وجه بدون آن که فروشنده سندی مالی حاکی از بدهی خریدار دریافت کند، مدتی پس از دریافت اسناد حمل صورت میگیرد.
- دیداری: به مفهوم برات دیداری یا اعتبار اسنادی دیداری باشد که در آن پرداخت وجه به فروشنده بلافاصله پس از دریافت اسناد حمل صورت میگیرد.
- مدتدار: نشان دهنده برات مدتدار یا اعتبار اسنادی مدتدار است که در آن پرداخت وجه مدتی مشخص پس از دریافت اسناد حمل صورت میگیرد، اما فروشنده هنگام مبادله اسناد حمل سندی حاکی از بدهی خریدار دریافت میکند.
4-5 متعهد
در این فیلد باید مشخص کنید چه کسی پرداخت ارز به فروشنده خارجی را متعهد شده است. در شیوههای پرداخت حواله، حسابباز، برات دیداری و برات مدتدار تعهد پرداخت با خریدار است و در شیوههای پرداخت اعتبار اسنادی دیداری و اعتبار اسنادی مدتدار تعهد پرداخت با بانک عامل است.
4-6 محل تسهیلات
در صورتی که برای پرداخت به فروشنده خارجی، تسهیلات دریافت خواهید کرد باید در این فیلد محل تسهیلات را مشخص کنید؛ در غیر این صورت باید مقدار «بدون تسهیلات» را انتخاب کنید.
4-7 مهلت بازپرداخت
در این فیلد باید مهلت خریدار برای پرداخت وجه را مشخص کنید که به صورت خودکار بر اساس مقادیر انتخاب شده در فیلدهای قبلی، مقداردهی میشود.
4-8 محل تامین ارز
در این فیلد باید مشخص کنید که ارز پرداختی به فروشنده خارجی از چه محلی تأمین میشود. مقدار انتخاب شده نباید با فیلد محل تأمین ارز ثبت سفارش در تناقض باشد.
در صورتی که تأمین ارز از منابع بانک مرکزی صورت گیرد، اعم از آن که نرخ ترجیحی یا آزاد داشته باشد، باید گزینه «بانک مرکزی» را انتخاب کنید.
4-9 نرخ ارز
در این بخش باید تعیین کنید ارز با چه نرخی خریداری میشود. تنها در صورتی که محل تأمین ارز «بانک مرکزی» انتخاب شده باشد، امکان انتخاب «آزاد» و «ترجیحی» وجود دارد. برای سایر محلهای تأمین ارز، به صورت خودکار مقدار «آزاد» قابل انتخاب خواهد بود.
4-10 نوع درخواست
این فیلد هدف از دریافت ارز را مشخص میکند؛ برای تکمیل این فیلد باید به این سوال پاسخ دهید که این مبلغ برای چه بخشی از هزینههای واردات صرف می شود؟ برای پرداخت مبالغ قید شده در پیشفاکتور، باید یکی از گزینههای «پیشپرداخت»، «میانپرداخت» یا «اصل» و برای پرداخت هزینههای تبدیل و انتقال ارز باید «کارمزد» را انتخاب کنید. گزینه «سود» تنها در مواردی که از تسهیلات استفاده میشود، قابل انتخاب است.
4-11 مدت به ماه
با توجه به فیلد های تکمیل شده قبلی حداکثر مدتی که میتوانید در این فیلد وارد کنید به شما نمایش داده میشود. به صورت پیشفرض در مدت به ماه باید مقدار صفر درج شود. تنها در صورت استفاده از نوع معامله دیداری با دریافت تسهیلات از بانک خارجی (ری فاینانس) و نوع درخواست اصل یا نوع معامله مدتدار بدون دریافت تسهیلات (یوز انس) و نوع درخواست اصل، ممکن است نیاز به درج مقداری دیگر باشد؛ برای درج مقدار مناسب در شرایط گفته شده بهتر از بانک عامل راهنمایی دریافت کنید.
4-12 مهلت انقضا
در این فیلد باید مهلت خرید ارز بر حسب روز را مشخص کنید. جهت تکمیل این فیلد نیز با توجه به فیلدهای تکمیل شده قبلی حداکثر مهلتی که میتوانید وارد کنید به شما نمایش داده میشود. توجه کنید که در حالت عادی آخرین مهلت خرید ارز برابر، تاریخ تخصیص ارز به اضافه مهلت انقضا است.
4-13 تعرفه هزینه مالی
این فیلد تنها زمانی نمایش داده میشود که نوع درخواست انتخاب شده «کارمزد» یا «سود» انتخاب باشد. این فیلد به صورت خودکار توسط سیستم مقداردهی میشود.
4-14 شرح هزینه مالی
این فیلد نیز تنها زمانی نمایش داده میشود که فیلد «تعرفه هزینه مالی» مقدار داشته باشد و در این صورت شما باید متن نشان دهنده شرح هزینههای مالی خود را در آن تکمیل کنید.
مطالعه بخش دوم مقاله “راهنمای درخواست تخصیص ارز وارداتی”
جهت دریافت بروزترین مباحث در حوزه تجارت و بازرگانی، با تجاریار همراه باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
خلق شخصیت کاریزماتیک تاجر | نکاتی که قبل از ورود به بازرگانی باید بدانید
راهنمای ابطال درخواست تخصیص ارز
پس از ایجاد درخواست تخصیص ارز، این امکان وجود دارد تا در صورت صلاحدید درخواست تخصیص ارز را ابطال و به سامانه جامع ارزی بانک مرکزی ارسال کنید. توجه فرمایید تنها زمانی میتوانید درخواست تخصیص ارز را ابطال کنید که وضعیت آن «تخصیصیافته»، «آماده برای تخصیص» یا وضعیت فعالیت «اتمام» باشد.
راهنمای تعیین منشا ارز
تمام کالاهایی که بهصورت بانکی، بدون انتقال ارز ثبتشده باشند، باید در سامانه جامع تجارت اقدام به تعیین منشا ارز نموده و جهت ترخیص کالا، کد رهگیری اعلامیه تأمین ارز را دریافت نمایند.
راهنمای درخواست تخصیص ارز وارداتی (بخش دوم) – پایانی
در فرایند واردات رسمی کالا، بعد از نهایی شدن ثبت سفارش و جهت دریافت مجوز خرید ارز، بازرگان میبایست نسبت به ارائه درخواست تخصیص ارز در سامانه جامع تجارت بپردازد.
راهنمای دریافت شناسه کالای وارداتی (بخش دوم) – پایانی
شناسه کالای وارداتی؛ شناسه ای منحصربفردیست که به ازای خصیصه های موجود در محصول، طی فرآیندهای تجاری به محصولات تخصیص داده میشود.
راهنمای دریافت شناسه کالای تولیدی (بخش دوم) – پایانی
شناسه کالای تولیدی؛ شناسه ای منحصربفردیست که به ازای خصیصه های موجود در محصول تولید شده، در سامانه های تجاری به محصولات تخصیص داده می شود.
دیدگاهتان را بنویسید